İndus Vadisi ve Hindistan medeniyetleri tarafından ilk kullanımının gerçekleştirildiği düşünülen savaş filleri, Antik çağın savaş alanlarında adeta terör estirmişti.
Bir filin sırtına yerleştirilen sandık biçimli bir sığınağa yerleşen askerler, fillere sahip olan taraf lehine büyük bir avantaj sağlıyordu.
Savaş filleri |
Hindistan'ın önemli siyasetnamecisi Kautilya'nın belirttiği üzere savaş filleri yalnızca saldırı ve baskın amacıyla değil, aynı zamanda insanlar için tehlikeli olan bazı görevleri üstlenecek biçimde de kullanılabiliyordu.
Narayana'ya göre ise akarsuların olduğu bölgelerde gemilerle filler savaş sırasında iyi bir ikili oluşturabilirdi.
Fillerin gemilerle beraber kullanımına dair bir çizim |
Yaşlı erkek filler, saldırganlıkları, deneyimleri ve saldırılardan daha az çekinmeleri nedeniyle daha çok tercih edilirdi.
Komutan ve hükümdarlar ise daha az saldırgan olan dişi fillere binerlerdi.
Darbelere karşı dayanıklı olan fillerin asıl kullanım amacının düşman saflarını dağıtmak ve düzensizlik yaratmak olduğu gibi, bunun yanında fillerin kuşatmalar esnasında canlı koçbaşı olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Savaş fillerinin koçbaşı olarak kullanımı |
Ancak Afganlar, Persler, Ptolemaioslar ve Kartacalılar tarafından da kullanılan bu ölümcül savaş makinesinin de elbette bazı dezavantajları da vardı.
Her ne kadar bir dizi eğitimin ardından savaşa hazır hale getirilseler bile, yapıları gereği saldırgan hayvanlar olan fillerin kontrolünü sağlamak, özellikle hayvan korktuğunda ve telaşlandığında, hiç de kolay olmuyordu.
Böyle bir durum ise savaş sırasında fillerin avantajını kolayca bir dezavantaj haline getirebiliyordu.
Savaş fillerinin ,yüksek bir olasılıkla, tarihteki en ünlü kullanımı, Alp dağlarını fillerle kateden Hannibal Barca tarafından II. Pön Savaşı'nda gerçekleştirilmişti.
Hannibal'ın Alpleri geçişine dair bir çizim |
Romalıları dumura uğratan bu devasa hayvanlar, Romalıları o denli korkutmuş olacak ki, savaşın ardından, kazanmalarına rağmen, ülke topraklarında savaş filleri yetiştirilmesini yasaklamışlardı.
Fillerin savaş alanındaki görevleri zamanla değişim göstererek, savaşmaktan çok lojistik alanda kullanılacak şekilde evrilmişti.
Fillerin lojistik amaçlı kullanımı |
Öyle ki, fillerin II. Dünya Savaşı'nda, Japonlarca lojistik amaçla, İngilizlerce de mühendislik çalışmalarında kullanıldığı bilinmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder