5 Şubat 2020 Çarşamba

Milletlerin Mutlak Seferberliği: Topyekun Savaş

Bir millet sahip olduğu bütün kaynakları, başka bir milletle giriştiği bir savaşta harcamakta ise bu durum, ülkenin topyekun savaş halinde olduğunu gösterir.

Tam bir seferberlik halinde topyekun savaşa giren bir ülkenin artık sivil vatandaşları yoktur, savaşın başlamasından itibaren herkes asker olarak görülmektedir.

Topyekun bir savaş olan Türk Kurtuluş Savaşı'ndan bir kare

Ülkenin tüm kaynakları savaşta alınacak galibiyet uğruna, gerekirse devlet tarafından halkın elinden alınarak, harcanmaktadır.

Avrupa'daki fikri temelleri Napolyon'a dek uzanan topyekun savaş, Alman general Erich Ludendorff'un "Der Totale Krieg" adlı eseriyle kurumsal hale gelmiştir.

Topyekun savaşın tarihi bundan çok daha eskilere dayanmaktadır ancak fikri temellerden yoksun olması nedeniyle isimleri topyekun savaş olarak anılmadan gerçekleştirilmişlerdir.

Tarihteki kayda alınan ilk topyekun savaş, Atina ve Sparta arasında gerçekleşen, o dönemde bölgedeki savaşların aksine, bir günde olup bitmek yerine 27 yıl boyunca süren Peloponez Savaşı'dır.

peloponez savaşı ile ilgili görsel sonucu"
Peloponez Savaşları'na dair bir harita

Birçok Avrupa devletinin dahil olmasıyla adeta mini bir dünya savaşı gibi görünen 30 Yıl Savaşları, Çin tarihindeki en büyük ayaklanmalardan birisi olan Taiping Ayaklanması, bütün dünyayı çalkalayan I ve II. Dünya Savaşları ve tabii ki Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde gerçekleştirilip Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu sağlayan Türk Kurtuluş Savaşı gibi savaşlar da topyekun savaşa örnek olarak verilebilir.

ikinci dünya savaşı ile ilgili görsel sonucu"
II. Dünya Savaşı'nın başaktörlerinden olan Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası

Günümüz dünyasında ise ülkelerin sıcak savaştan göreceği büyük zararlar nedeniyle topyekun savaş ihtimali pek de yakın değildir.

Ancak sıcak savaşın doğuracağı bu risklere rağmen savaşı göze alan ülkelerin vatandaşlarının, ülkelerinin girdiği savaştan kendilerini soyutlamasının artık pek de mümkün olmaması nedeniyle günümüzde, yapılacak savaşların topyekun savaş olması kaçınılmazdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder