9 Şubat 2020 Pazar

Medeniyetlerin Tarihe Mirası: Antik Dünya'nın Yedi Harikası

Dünya'nın 7 Harikası olarak bilinen yapılar aslında hangileridir, kim tarafından ve neden bu unvana layık görünmüşlerdir, bunu hiç düşündünüz mü?

Dünyanın 7 Harikası
Antik Dünya'nın Yedi Harikası'na dair bir çizim

Dünya'nın 7 Harikası listesi fikri ilk olarak Heredot tarafından ortaya atılmış, MÖ IV. yüzyılda ise Sidonlu Antipatros tarafından "Dünya'nın Yedi Harikası Üzerine" isimli kitapta belirlenmiş, MÖ II. yüzyılda da son şeklini almıştır.

Antipatros bu yedi yapıyı, estetik ve mimari güzelliklerinin yanı sıra dönemin koşullarına göre sahip oldukları olağanüstü özellikler nedeniyle seçmişti.

Peki Antipatros'un seçtiği bu eserler hangileriydi ve seçilmesine neden olan hangi özelliklere sahiplerdi?

keops piramidi ile ilgili görsel sonucu
Keops Piramidi

Keops Piramidi:
MÖ 2561 yılında Mısır'da yapımı tamamlanan Keops piramidi, Firavun Keops adına yapılmış olup 145,75 metre uzunluğa sahipti. 

Yapılışından sonra 43 asır boyunca dünya üzerindeki en uzun insan yapısı eser olarak kalmıştır. 

Ayrıca Keops Piramidi Antik Dünya'nın Yedi Harikası arasında günümüze kadar ayakta kalan tek yapı olma özelliğine sahiptir.

babil'in asma bahçeleri ile ilgili görsel sonucu
Babil'in Asma Bahçeleri

Babil'in Asma Bahçeleri: Babil Kralı Nebukadnezar tarafından MÖ 600 yılında yaptırılmıştır.

Çorak Mezopotamya çölünün ortasında akarsular, ağaçlar ve egzotik bitkilere ev sahipliği yapan Babil'in Asma Bahçeleri'nin ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, dönemin kaynaklarının detaylı tasvirlerine karşılık, gerçekte var olup olmadığı da tam olarak bilinmemektedir. 

Ancak bu durum bile yapının muhteşemliğine gölge düşürmemektedir.

zeus heykeli ile ilgili görsel sonucu
Zeus Heykeli

Zeus Heykeli: Yunanistan'da bulunan bu heykel, adından anlaşılacağı üzere Tanrıların Kralı Zeus adına, MÖ 435 yılında yapılmıştı.

12 metre yüksekliğinde olup altın, fildişi, metal gibi malzemelerden inşa edilmişti. 

Büyük bir yangının ardından ise yok olmuştu.

rodos heykeli ile ilgili görsel sonucu
Rodos Heykeli

Rodos Heykeli: MÖ 280 yılında yapımı tamamlanan Rodos Heykeli, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmıştı. 

32 metre yüksekliğindeki bu devasa heykel, yapımının ardından yalnızca 56 sene boyunca ayakta kalabilmişti. 

56 yılın sonunda ise Rodos Depremi nedeniyle 900 yıl boyunca harabe olarak kalmış, sonrasında ise ardında kalanlar Araplar tarafından Suriyeli bir Yahudi'ye satılmıştı.

iskenderiye feneri ile ilgili görsel sonucu
İskenderiye Feneri

İskenderiye Feneri: MÖ 280 yılında inşa edilen İskenderiye Feneri, İskenderiye kıyısındaki Pharos adasında inşa edilmişti. 

166 metre yüksekliğindeki fenerin sahip olduğu bronz aynalar, gündüzleri dahi güneş ışığını yansıtarak gemilere yol gösteriyordu. 

Geceleri ise yakılan ateş aracılığıyla görevini sürdüren İskenderiye Feneri'nin ışıkları 50 kilometre öteden dahi gözlenebiliyordu. 

15. yüzyılda Girit Depremi ile yerle bir olan İskenderiye Feneri, bugüne kadar yapılmış en uzun deniz feneri olarak da tarihe geçmiştir.

halkiakrnas mozolesi ile ilgili görsel sonucu
Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi: MÖ 351 yılında inşa edilmiş olan Halikarnas Mozolesi, Kral Mausollos adına karısı ve kızı tarafından yaptırılmış bir anıt mezardır. 

Sütunların desteklediği bir piramit yapıdan oluşan mozolenin en tepesinde ise dört atlı bir savaş arabası üzerinde Kral Mausollos ve eşinin heykelleri bulunmaktaydı. 

XVI. yüzyıla kadar başarılı bir şekilde korunan mozolenin sonu, o yüzyılda bölgeye gelen St. John Şövalyeleri'nin bölgeye gelmesinin ardından Bodrum Kalesi'nin yapımında yapı malzemesi olarak kullanılmasıyla gelmişti.

halkiakrnas mozolesi ile ilgili görsel sonucu
Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı: MÖ 550 yılında Efes'te inşa edilen Artemis Tapınağı, ticaret merkezi ve dini müessese olarak kullanılmaktaydı. 

Tamamen mermerden inşa edilen tapınak, Tanrıça Artemis'e ithaf edilmişti.

Tapınak MÖ 356 yılında, tarihe geçmek adına tapınağı kundaklayan tarihin kayda geçen ilk teröristi olan Herostratus tarafından harabeye çevrilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder