MÖ 484'te, günümüzde Bodrum'da yer alan Halikarnas'ta doğan Heredot, "Tarih Biliminin Babası" olarak kabul görmektedir.
Heredot'un bir heykeli |
Tiran Lygdamis tarafından Halikarnas'tan sürülmesinin ardından, gençliğini dünyayı gezerek geçirmiştir.
Mezopotamya, Filistin. Mısır, Güney Rusya ve Kuzey Afrika'yı gezerek gözlemlerde bulunmuş, yaşlılığını ise bir Yunan kolonisi olan Thurii'de geçirmiş ve bu sırada "Heredot Tarihi" olarak bilinen ünlü eserini yazmıştır.
Eserin asıl konusu Pers-Yunan Savaşları olmakla birlikte bunun yanında çeşitli uluslarla dair coğrafi ve sosyolojik bilgileri efsanelerle harmanlayarak kitabına aktarmıştır.
Helenistik dönemde İskenderiyeli bir tarihçi tarafından 9 parçaya bölünen kitabın ilk üç parçası Asya'da, ikinci üç parçası Avrupa'da ve son üç parçası da Yunanistan'da geçen olaylardan bahsetmektedir.
Heredot'un "Heredot Tarihi" adlı eseri |
Tüm bunların yanında, Heredot da bazı eleştirilere maruz kalmıştır.
Bu eleştirilerin nedenleri genel olarak Heredot'un aktardığı bilgilerin taraflı, abartılı, sahte kaynaklara dayanan, hatalı ve intihalci bir üslupla yazıldığı iddialarıyla ilgilidir.
Bu iddialar nedeniyle, "Tarihin Babası" olarak tanınan Heredot, kendisini eleştiren kesimlerce ise "Yalanların Babası" olarak adlandırılmıştır.
Tüm bu karşıt görüşlere rağmen Heredot'un tarih bilimine verdiği katkılar görmezden gelinmemelidir.
MÖ 425 tarihine gelindiğinde ise Tarihin Babası Halikarnaslı Heredot hayata gözlerini yummuş ve üzerinde büyük bir etki bıraktığı tarih kitaplığının raflarında, kendine de önemli bir yer edinmiştir.
Oop
YanıtlaSilbit.ly/atesleseri
YanıtlaSil