12 Şubat 2020 Çarşamba

Roma'nın Britanya Muhafızları: Hadrian ve Antonine Duvarı

Duvarlar inşa etmek ve setler örmek, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerce düşman geçişini engelleyerek topraklarını savunmak amacıyla kullanılmıştır.

Bu tanımdan yola çıkınca, akla ilk gelen yapı genelde Çin Seddi olmasına rağmen tarihte aynı amaçla onlarca duvar daha inşa edilmiştir.

Çin Seddi kadar devasa ve etkileyici olmasa da, Avrupa'da da aynı işlevde yapılmış iki önemli yapı bulunmaktadır: Hadrian ve Antonine Duvarı.

hadrian duvarı ile ilgili görsel sonucu
Hadrian Duvarı'ndan bir görüntü

Büyük Britanya adasını doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran bu duvarlar, MS 122 ve 142 yıllarında inşa edilmeye başlandı.

Hadrian Duvarı'nın inşası 11, Antonine Duvarı'nın inşası ise 12 yıl sürmüştü.

Hadrian Duvarı 135 kilometre uzunluğa ve yer yer 5-6 metreye ulaşan bir yüksekliğe; Antonine Duvarı ise 63 kilometre uzunluğa, 3 metreye ulaşan bir yüksekliğe ve 5 metrelik bir genişliğe sahipti.

İskoç kabilelerinin akınlarından korunmak amacıyla İmparator Hadrianus ve Keltlerin akınlarından korunmak amacıyla İmparator Antoninus Pius tarafından inşa edilmişlerdir.

Daha önce inşa edilen Hadrian Duvarı Kuzey İngiltere'de, sonrasında inşa edilen Antonine Duvarı ise İskoçya'nın orta kesimlerinde yer almaktadır.

Hadrian ve Antonine Duvarı'nın konumları

Konumlarından da anlaşılacağı üzere daha Kuzey'de bulunan Antonine Duvarı, inşasından yalnızca 20 yıl sonra, duvardaki birliklerin Hadrian Duvarı'nın gerisine çekilmesi nedeniyle atıl duruma düşmüştü.

Sonraki yıllarda İmparator Septimius Severus tarafından duvarın tamir edilmesi ve yeniden kullanılmasına karar verilmiş ve duvar bu nedenle Severus Duvarı olarak da isimlendirilmişti.

Ancak Antonine Duvarı'nın onarılması çalışmasına sonraki yıllarda devam edilmemiş ve duvar kaderine terk edilmişti.

antonine wall ile ilgili görsel sonucu
Bir zamanlar Antonine Duvarı'nın geçtiği bir nokta

Şu anda ise bu iki duvar da UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almakta ve korunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder